Constantinus Antonius (Pinneke) Busch

   
   
  Pinneke is op 8 september 1870 te Bergen op Zoom geboren als Constantinus Anthonius Busch, zoon van Benedictus Johannes Wilhelmus Busch en Constantia Anthonia van der Weijde.

Op 25-jarige leeftijd trouwt hij Anna Cornelia IJzermans (Wouw, 26-05-1865 - ??) en verhuist kort daarop naar Roosendaal. Het echtpaar heeft 2 kinderen. Daar drijft hij een bakkerij onder de naam 'De Hoop', gevestigd op de hoek van de Molenstraat en de Damstraat. Erg succesvol is hij daar niet. In 1906 wordt de bakkerij en de bovenwoning door de bank ter veiling aangeboden ter vereffening van een schuld van Fl. 43.000,-. Pinneke vertrekt met zijn vrouw naar Amsterdam.

Rond 1910 beginnen in Europa verschillende luchtvaartpioniers met het bouwen van vliegtuigen en trachten zij het luchtruim te betreden. Aangetrokken door de spanning, roem en het geld, volgen veel avonturiers dit voorbeeld. En waarschijnlijk is dat ook de reden voor Pinneke om zich op de luchtvaart te storten.

In april 1912 verschijnt er in de lokale Roosendaalse krant 'De Grondwet' het bericht dat Busch tijdens een testvlucht vanaf de Molenheide onder Zevenbergen is neergestort. Zijn vliegtuig is geheel vernield, Pinneke komt er met wat schrammen van af. Op 22 juni vergaat het hem beter. Met zijn nieuwe vliegtuig, een Vanderburger tweedekker, maakt hij een testvlucht op de Nederheide. Volgens 'De Grondwet' vliegt Busch er prachtig mee. 'Hij maakte eenige zeer schuine korte bochten, eenige vol planÚs, in het kort: hij vloog als de beste.' Dit geeft hem voldoende vertrouwen voor de vlucht vanaf de Wei van Boonen, achter de Kade te Roosendaal.

Op zaterdag 29 juni is het dan zover. Tegen 17.00 uur zijn al duizenden toeschouwers naar het terrein achter De Kade gekomen, wachtend op de dingen die komen gaan. Het weer is goed en er is geen wind. Busch wil echter tot 19.00 uur wachten. Het weer slaat om. Bovendien begint het publiek ongeduldig te worden. Men begint Pinneke uit te dagen. Die word toch wel nerveus. Om 19.10 uur neemt hij plaats in het stoeltje voor de motor. Even later slaat de motor aan en het geluid zwelt aan tot stormgeloei. Het publiek wordt enthousiast. Enkele mannen houden het vliegtuig bij de staart in bedwang. Pinneke wenkt met zijn hand naar een padvinder, die te dicht bij de machine staat, om hem weg te jagen. Dit gebaar wordt door zijn helpers echter opgevat als een startsein en zij laten de staart los. Pinneke kan nog net de stuurknuppel van het rijdende vliegtuig pakken. Het vliegtuig wordt geplaagd door wind van achteren en komt niet op tijd van de grond. Als het vliegtuig dan eindelijk van de grond loskomt, stijgt het niet snel genoeg. Het vliegt in de kruin van een boom en raakt de dakgoot van een woning aan de Boulevard Antverpia, waarna het in de gang naast de woning neerploft. Het toestel is vernield. Pinneke overleeft de crash zonder noemenswaardig letsel. Het had echter heel anders kunnen aflopen. In de Boulevard Antverpia stonden honderden mensen dicht opeen gepakt. Op de daken van de huizen stonden tientallen nieuwsgierigen. Zij waren ook in de bomen geklommen. Niemand raakt echter gewond.

Gedesillusioneerd keert Pinneke terug naar zijn nieuwe thuis, Amsterdam. Daar handelt hij in allerlei zaken, voornamelijk in vet. Hij maakt soms deel uit van een combinatie die zaken doet met Duitsland. Hij is internationaal bekend geworden met zijn mislukte vliegpoging.

Op 22 oktober 1915 doet zijn vrouw aangifte van vermissing en in De Telegraaf verschijnt een artikel over zijn verdwijning. ''Sedert vrijdagavond 22 okt. wordt vermist: Constantijn Anthonius Busch, 45 jaar, mager glad gezicht, donkerblond haar, achter linkeroor een lidteeken, gekleed met bruin colbertkostuum, donkergrijze winterjas met fluweelen kraag en zwarte fantasiehoed. Spreekt met Brabantsch dialect. Hij was in het bezit van pl.m. Fl.12.000 aan bankpapier.'

Nadien heeft niemand nog iets vernomen van Pinneke. Ook het geld blijkt onvindbaar. Geruchten gaan dat Pinneke in Amerika zou verblijven. De Grondwet van 13 januari 1925, dus bijna 10 jaar na dato, bericht dat er schot in de zaak Busch zit. De politie is gaan zoeken in een garage achter het pand Overtoom 23. Deze garage was tien jaar eerder gebouwd. Onder de vloer vond men op een diepte van 60 cm, een zware betonnen plaat. Onder de plaat stuit de politie op een grote, vrijwel vierkante pakkist. In de kist treft men een in verre staat van ontbinding verkerend lijk aan, in een soort zithouding met opgetrokken benen. Om een vingerkootje zit een ring met een grote briljant. In de winterjas treft men de initialen C.B. aan.

Het hele verhaal over vliegenier Pinneke leest hier in PDF-bestand.

Alle feiten over Pinneke (chronologie) op een rijtje, lees hier in PDF-bestand.

Bron: Stichting Roos
   
  <- Terug