Gabriele d' Annunzio

   
   
  De Italiaanse dichter en politicus Gabriele d'Annunzio (Pescara, ItaliŰ 12 maart 1863 - Carnacco, ItaliŰ 1 maart 1938) werd geboren als Antonio Rapagnetta. Het werk van Gabriele d'Annunzio werd sterk be´nvloed door het Franse symbolisme.

Het hero´sme van Gabriele d' Annunzio
Net als bij Wagner en Nietzsche speelt het hero´sme een grote rol in het werk van deze Italiaanse dichter. Bovendien is het werk van Gabriele d'Annunzio sterk nationalistisch, soms zelfs overdreven patriottisch. De romans en toneelwerken zijn verfijnd sensualistisch te noemen.
De eerste gedichten van Gabriele d'Annunzio verschenen in 1879 ("Primo verde"). De eerste roman zag in 1889 het levenslicht. Het eerste dramastuk schreef Gabriele d'Annunzio in 1898.

Parlementslid
In 1898 werd Gabriele d'Annunzio gekozen als parlementslid voor een uiterst rechtse partij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog sprak Gabriele d'Annunzio zich uit voor Italiaanse deelname in de gevechtshandelingen. Na deze oorlog sloot hij zich aan bij de fascisten van Benito Mussolini, met wie hij bevriend raakte.
Gabriele d'Annunzio werd in 1924 in de adelstand verheven.
Belangrijkste werken van Gabriele d'Annunzio
De belangrijkste roman van Gabriele d'Annunzio is "Il Fueco" (Het vuur). Veel toneelwerken van d'Annunzio zijn tot opera's verwerkt. "Le martyra de St. SÚbastian" werd door Claude Debussy van muziek voorzien.


Bron: cultuurarchief.nl
   
   
  <- Terug